- ce se intampla in prima sesiune?
Persoana care cauta un remediu pentru impasuri si care apeleaza la un profesionist vine la psihoterapie sau la consiliere psihologica. Prima sedinta este o sedinta de evaluare reciproca cu scopul ca ambele parti sa decida daca terapia poate fi folositoare.
Mulţi clienţi vin în terapie cu cereri si expectaţii fantastice. Multi se asteapta sa fie vindecati sau sa li se spuna ce sa faca; altii se asteapta sa fi un expert asteptandu-se sa adopte o pozitie pasiva.
In fapt, client si terapeut, suntem co-creatorii terapie; ceea ce vindeca si sprijina cresterea este relatia terapeutica, implicarea in procesul terapeutic.
- ce sunt psihologul, consilierul psihologic, psihoterapeutul si psihiatrul?
“Psiholog este absolventul facultaţi de psihologie.
Psihiatru este absolventul facultaţi de medicina specializat în psihiatrie.
Psihoterapeut este specialistul cu pregatire post-universitara în psihoterapie, profesie de sine statatoare. Psihoterapeut poate fi un psiholog, un psihiatru sau un alt profesionist, care a terminat cu succes pregatirea post-universitara pentru psihoterapie.
Profesionistul respectiv se numeste psihoterapeut sau consilier psihologic, în functie de pregatirea sa post-universitara : absolvirea facultaţi de psihologie sau medicina nu înseamna pregatire în consiliere sau psihoterapie.”
preluare si adaptare de pe site-ul APPAR (www.adler-romania.ro)
- ce sunt consilierea psihologica si psihoterapia?
“Psihoterapia se ocupa cu încurajarea persoanei de a-si descoperi crezurile, scopurile si metodele folosite în viata si apoi a le dezvolta pe cele utile siesi si celorlalti.
Consilierea psihologica se axeaza în principal pe sprijinirea individului în a-si modifica convingerile care îl încurca în luarea de decizii eficiente si rezolvarea de probleme.”
preluare si adaptare de pe site-ul APPAR (www.adler-romania.ro)
- cat dureaza o sesiune de consiliere psihologica / art terapie?
Sesiunile individuale dureaza 50 de minute iar sesiunile de grup, de familie sau de cuplu, intre 90 si 180 minute, in functie de nr. de participanti.
- care sunt trasaturile caracteristice scolii adleriene?
“Principiile centrale ale scolii adleriene
Toti adlerienii din lume sunt de acord cu principiile de baza ale psihologiei individuale. Ele se intrepatrund, dar le enumeram separat pentru o prezentare didactica.
Holism: persoana este un intreg, fara diviziuni sau bariere interioare, si ceea ce face, gândeste si simte este unitar, indreptat spre realizarea scopului personal, unic (constientizat sau nu). Persoana face parte dintr-un intreg mai mare, societatea. Societatea apartine omenirii, intregul si mai larg. La fel omenirea, pamantul, este al cosmosului, intr-o succesiune de intreguri tot mai cuprinzatoare.
Unicitate: fiecare persoana este unica.
Finalism/teleologie: fiecare individ are un scop, unic, in viata sa. De obicei acest scop nu este constient, dar individul se misca spre el, mereu. Viata este o continua miscare spre realizarea scopului personal.
Subiectivism: omul intelege lumea în felul sau propriu, subiectiv. Vedem ceea ce vrem si ignoram ceea ce nu se potriveste cautarilor noastre.
Sentiment de comuniune sociala: toti oamenii au capacitatea de a se ajuta reciproc, de a fi interesati de binele celorlalti.
Impreuna, principiile pot descrie omul in felul urmator: individul se misca spre realizarea scopului sau unic, personal, ghidandu-se dupa un set de convingeri create de el din primii ani de viata, subiective, cu care rezolva sarcinile vietii in stil propriu, stil cu atat mai sanatos cu cat este mai util siesi si celorlalti.”
preluare si adaptare de pe site-ul APPAR (www.adler-romania.ro)
- unde este cabinetul?
Safe Place se afla in zona pta. Spaniei (bd. Dacia). Sesiunile au loc doar pe baza de programare.
- cum ma programez?
Pentru programari te rog sa ma contactezi la 0723.270.407.
Pentru alte raspunsuri ma poti intreba la: mihai.albu@safe-place.ro
Safe Place: feel free to grow®