Art terapie

„Se poate spune ca arta este, si poate fi folosita drept,
o harta exterioara a sinelui nostru interior.”
<No More Secondhand Art> de Peter London

Art terapia reprezinta un instrument valoros in tratarea dificultatilor de relationare, in stari de depresie, anxietate, tulburări de nutriţie si in lipsa respectului de sine.

Este unanim recunoscut faptul că ceea ce contează în art terapie este mai degrabă valoarea ei terapeutică decât cea estetică. Acest aspect este important deoarece înseamnă că talentul artistic nu este legat de capacitatea de a beneficia de pe urma art terapiei.

Ceea ce este fundamental in terapia prin arta este convingerea ca aptitudinea de a crea imagini si forme este realmente universala si ca astfel de imagini se pot dezvolta intr-un limbaj simbolic caruia ii putem da un sens personal.

In art terapie privim cea ce ai creat impreuna, terapeut si client, apoi tot impreuna deslusim si intelegem trairile launtrice ale celui ce s-a exprimat.

Din fericire, a fi „bun la arta” nu este deloc obligatoriu in art terapie. Toti cei care pot folosi un creion sau pot modela lutul, au posibilitatea de a urma sesiuni de art terapie si de a beneficia de efectul acestora.

„…culorile, formele, liniile si imaginile – ne vorbesc în moduri in care cuvintele nu o pot face. Art terapia este o modalitate de exprimare care foloseşte limbajul nonverbal al artei pentru dezvoltare personala, insight-uri si transformari, facilitand conectarea a ceea ce este in interiorul nostru – ganduri, sentimente si senzaţii – cu realitatea exterioara si experientele de viata. /…/ Arta a fost din totdeauna utilizata pentru a inregistra si infatisa o larga paleta de emoţii si experiente, de la bucuria profunda la cea mai adanca suferinta, de la triumf la traumă. Din cele mai vechi timpuri, arta a servit drept mijloc de vindecare, restaurare si transformare si a fost folosita pentru a redobandi o stare de bine fizica, psihica si spirituala.”

Cunoasterea personala prin arta nu este legata de aspectele estetice ale exprimarii artistice ci de autenticitatea implicarii şi trairii procesului de transpunere in concret a ceea ce traim, simţim, dorim.

Beneficiile exprimarii prin arta:

  • faciliteaza deblocarea, manifestarea si eliberarea emotiilor
  • contribuie la imbunatatirea starii psiho-emotionale
  • fluidizeaza comunicarea cu tine (corp, emotii si nevoi) precum si relationarea cu ceilalti
  • eliberarea de stres si obţinerea unei stari de relaxare
  • ajuta la intelegerea, integrarea si depasirea traumelor
  • creste gradul de conştientizare
  • faciliteaza identificarea, intelegerea si vindecarea tiparelor disfunctionale elaborate in copilarie
  • promoveaza unitatea fiinţei

Similar Posts

2 Comments

  1. buna, ma intereseaza un curs de formare pentru art terapie. oferiti si asta?
    adica formare de formatori 🙂

    as vrea detalii daca raspunsul e afirmativ.

    multam,

    bianca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *