Poate exista prietenie intre un barbat si o femeie, fara cel mai mic “amestec” erotic la mijloc?

Water lilies

 

  1. Poate exista prietenie intre un barbat si o femeie, fara cel mai mic “amestec” erotic la mijloc?
Asa cum inteleg eu lucrurile acum (nu exclud ca in timp se vor schimba) e necesar sa nuantam intrebarea. Cel putin in anumite perioade de timp ale vietii, in care nivelul hormonilor e ridicat iar instinctual de reproducere este accentuat, este destul de greu sa nu existe “nici cel mai mic amestec erotic” INSA el poate fi re-canalizat, re-directionat si nu este nevoie sa se CONCRETIZEZE. Consider ca, in cazul unei relatii de prietenie dintre un barbat si o femeie, daca se doreste pastrarea unui cadru fara manifestare erotica, erotismul inerent fiintei umane sanatoase si armonioase, poate fi re-directionat intr-o practica spirituala si/sau fizica, in creativitate, etc.
Chiar si la persoanele tinere, pot exista anumite incompatibilitati la nivel fizic (dupa cum stim sunt persoane de sex opus care chiar nu ne atrag erotic deloc) insa pot exista compatibilitati la nivel mental, de preocupari comune, etc.
La varste mai inaintate, este ceva mi usor, insa nici acolo nu sunt excluse “suprize” 🙂
  1. Daca da, in ce situatii si de ce anume depinde granita aceasta atit de fragila a prieteniei dintre sexe?
Pentru a pastra o relatie dintre un barbat si o femeie in granitele unei simple prietenii cred ca trebuie indeplinite cat mai multe dintre conditiile de mai jos (mai ales daca vorbim de o relatie de prietenie de lunga durata):
*  Fiecare prieten implicat in aceasta relatie isi aiba propria relatie de cuplu, functionala si sanatoasa.
* Daca apare e important ca cei implicati sa fie constienti si sa-si recunoasca (macar fata de sine) atractia sexuala fata de prieten/prietena, sa nu o nege, pentru ca, daca fac asta, se pot trezii “luati prin surprindere” (ex: nu stiu de ce am facut asta, eu nu fac asta de obicei, nu pot sa imi explic cum de m-am comportat asa, etc.).
* Daca au nevoie de suport, pot sa discute fie cu cineva apropiat, fie, daca relatia cu prietentul/prietena respective este suficient de profunda, chiar cu ea/el.
* Sa apeleze la sprijinul unui consilier psihologic, psihoterapeut, care il/o poate ajuta sa afle radacinile acestei atractii (dincolo de cele fizice/fizioologice) si noi modalitati de a se raporta la celalalt, de a face fata acestei situatii. Noi ne construim si internalizam in copliarie modelele de feminitate si masculinitate de care suntem atrasi/atrase ulterior, chiar fara sa mai constientizam motivele sau patternul initial.
  1. De ce aceasta nevoie paradoxala de a impartasi lucruri feminine cu un barbat gay, care, la rindul lui, nu e tocmai “barbat”?
As face o precizare, chiar si barbatii gay sunt barbati, mai ales ca modelele de masculinitate si feminitate s-au mai schimbat in decursul timpului (pana si eu am absolvit un master de feminism 😉 )
Pana la urma, cred ca putem vorbi si de nevoia de un celalalt diferit, dar nu atat de diferit incat sa ne sperie/indeparteze. O persoana gay are marea calitate de a intelege mai usor sexul opus, sau, macar, de a nu fi perceput ca fiind foarte diferit de noi. Chiar daca contrariile se atrag, cand sunt prea diferite pot speria/indeparta!