Picteaza ca sa te vindeci
Picteaza ca sa te vindeci
Prin desen sau sculptura iti poti descoperi sentimentele refulate, te poti descarca de emotii negative si poti deveni mai senin si mai liber. Art-terapia e nou intrata pe piata de dezvoltare personala de la noi dar poate fi foarte distractiva.
Spre sfarsitul anilor ’40, relativ simultan in Anglia si in S.U.A., Adrian Hill, artist, si Margaret Naumberg, psiholog, au folosit expresia „art terapie“ pentru a-si descrie munca.
Daca Adrian Hill a descoperit beneficiile art terapiei experimentand direct prin desen si pictura, in timp ce se refacea dupa o tuberculoza, Margaret Naumberg, in practica sa, a vazut imaginile create drept o forma de comunicare simbolica intre pacient si terapeut.
Treptat, teoria si practica art terapiei s-au cristalizat in trei mari categorii: prima dintre acestea este data de folosirea instrumentelor si mijloacelor artistic-expresive grefate pe teoriile psihologice si psihoterapeutice deja existente.
Avem, astfel, cazul celor mai multe orientari din art-terapia actuala: abordarile psihodinamice (psihanaliza, analiza jungiana, adlerianismul etc.), abordarile umaniste (fenomenologie, gestalt, terapia centrata pe persoana etc.), abordarile educationale (cognitivism si comportamentalism), abordarile sistemice (terapie sistemica de familie, terapia de grup, etc.).
O alta categorie o constituie abordarea integrativa a art terapiei, in care se folosesc metode, tehnici si teorii in functie de clientul cu care lucram si de cerintele concrete ale situatiei.
Astfel, au aparut abordarile integrative, eclectice, de educatie creativa etc. In sfarsit, o a treia categorie este data de teoriile ce au aparut din insasi folosirea si practica art terapiei, asa cum anticipa si Judith A. Rubin in 2001.
Cu siguranta sunt mai multe, insa cunoscand doar una dintre ele, ma voi rezuma la a o prezenta pe aceasta, si anume la art terapia Phronetik®.
Domenii de aplicabilitate a art-terapiei
Art terapia permite atat lucrul individual, cat si lucrul cu grupuri si in echipa. Frecvent, art terapeutii lucreaza in urmatoarele domenii: consiliere sociala, life coaching, insotirea in cazul stadiilor terminale si al bolilor incurabile, profilaxie si reabilitare (dupa accidente, experiente traumatizante etc.), psihosomatica (afectiuni de natura psihosomatica si care nu raspund la tratamente clasice), reeducare (pentru delincventi), psihiatrie (in echipa cu medicul psihiatru), geriatrie (ajustarea la acest stadiu al vietii si gasirea resurselor pentru a face fata noilor provocari), team building, coaching creativ, dezvoltare personala, autocunoastere si implinirea potentialului uman.
Evident, art terapeutul poate lucra cu o plaja larga de oameni: copii si tineri, adulti, oameni in varsta, persoane cu diferite deficiente, dependenti de substante, oameni in situatii de criza etc.
Insasi metoda, precum si calitatile cerute de la un art-terapeut presupun versatilitate, ajustare creativa si flexibilitate.
In primul rand, pentru ca noi gandim in imagini si nu in cuvinte, avem reprezentari vizuale, inclusiv pentru emotii, stari, nu doar pentru obiecte concrete.
Citind acum cuvantul „mar“, veti avea o reprezentare a marului, chiar daca acest fapt se intampla la nivel constient sau nu. In cazul cuvintelor sau notiunilor abstracte, pentru a le face inteligibile, vom folosi metafore, care, de cele mai multe ori, sunt vizuale.
O alta calitate a imaginilor este ca redau simultan mai multe informatii, in timp ce informatia oferita verbal este oarecum liniara, ne construim treptat o idee despre continutul mesajului.
In cazul persoanelor ce participa la sedinte individuale de art terapie, exprimarea sentimentelor si senzatiilor de iubire sau ura, de a fi traumatizat sau de a suferi sunt uneori dificil de pus in cuvinte.
Alte experiente sau stari sunt, pur si simplu, dincolo de cuvinte. Evenimente percepute ca traumatizante si care au survenit la o varsta la care limbajul verbal nu era structurat, in copilarie,nu au cum sa fie redate in cuvinte.
Alteori, suferinta este impinsa atat de adanc, incat a o accesa verbal este aproape imposibil sau ia foarte mult timp.
Studii recente arata ca un eveniment dificil, repetat si retrait (exclusiv) verbal, risca sa adanceasca rana emotionala a clientului.
Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor doua emisfere.
Astfel, dupa ce se stabileste verbal scopul sedintei, se trece la ilustrarea neverbala a problematicii, iar in final se integreaza prin verbalizare ceea ce s-a constientizat.
Fiecare faza poate avea durate diferite, pot fi prezente toate trei sau doar una (de obicei partea de ilustrare, de obiectivare neverbala).
Art terapia permite contactarea si apoi exersarea creativitatii prezente in fiecare dintre noi.
Contactata si exersata in cabinet, creativitatea astfel descatusata se va manifesta in toate aspectele vietii noastre, de la relatiile cu sine la relatiile cu ceilalti, din sfera profesionala in cea privata, de la gasirea unor cai alternative de a obtine si pastra o stare de bine pana la managementul stresului si ajustarea creativa in fata sarcinilor vietii.
Scopurile art-terapiei
Scopurile art-terapiei variaza in functie de necesitatile individuale ale fiecarui client cu care un art-terapeut lucreaza. Si, pe masura ce relatia terapeutica se dezvolta si evolueaza, aceste cerinte se pot modifica.
In practica, art-terapia presupune atat procesul, cat si rezultatul realizarii prin mijloace expresive a unei imagini, a unui produs (de la simple mazgaleli pana la imagini si produse mai sofisticate), in cadrul unei relatii terapeutice.
Cadrul si relatia terapeutica faciliteaza exprimarea clientului, aparitia unor imagini si obiecte care sunt apoi explorate, cu scopul precis de a cauta si a gasi sensurile, deseori neconstientizate, pe care acestea le-ar putea avea pentru client.
Odata constientizate si intelese, aceste semnificatii ofera clientului o intelegere mai buna de sine, o noua perspectiva asupra situatiei concrete de viata in care acesta „s-a blocat“.
Aceasta intelegere determina o schimbare pozitiva si de durata a imaginii despre sine si ceilalti, o imbunatatire a relatiilor personale si profesionale, a calitatii vietii, in general.
(Re)contactarea si explorarea creativitatii noastre ofera mijloacele de a gasi noi solutii, concrete sau simbolice, pentru tensiunile interioare si problemele de care toate fiintele umane sufera, intr-o masura mai mare sau mai mica.
Efecte ale art-terapiei
Prin intermediul procesului creativ in sine precum si datoria (auto)reflectiei si discutiei despre produsul artistic realizat, clientii care apeleaza la art terapie isi dezvolta gradul de constientizare despre sine si despre ceilalti.
Redescopera (noi) strategii si solutii de a face fata simptomelor si experientelor traumatice, de prevenire si reducere a stresului. Isi imbunatatesc abilitatile cognitive si creative. Isi recontacteaza energia personala vitala (numita de unele orientari „copilul interior“).
Pentru ca toate acestea sa aiba loc, este necesar ca art terapeutul sa beneficieze de o pregatire profesionala corespunzatoare, care include, pe langa seminarii teoretico-aplicative si art-terapie personala, individuala si in grup.
Cum se desfasoara o sedinta
O sedinta individuala dureaza circa 50 de minute, o data pe saptamana, in aceasi zi si la aceasi ora, pentru a oferi un cadru stabil si regulat. Desigur, confidentialitatea a ceea ce se spune in cabinet este fundamentala si trebuie respectata cu strictete.
La inceput, clientul, cu ajutorul art-terapeutului, stabileste o tema pe care va lucra in acea sesiune. Apoi isi alege materialele (vom detalia acest aspect mai incolo) si trece la masa de lucru.
Art-terapeutul asista, in tacere, procesul creativ al clientului. Rareori, in momente cheie, intervine, fara a manipula procesul terapeutic. Atunci cand clientul considera ca a terminat, incepe din nou partea de lucru verbal, discutand despre produsul obtinut.
Si in acesta faza, art-terapeutul este atent sa insoteasca, sa sustina si sa incurajeze clientul in a-si descoperi propriile semnificatii, in a-si accesa propriile resurse.
Sunt si sedinte in care clientul trece direct la masa de lucru sau nu doreste sa vorbeasca dupa realizarea produsului. Orice cale alege, este calea sa, modul sau de a fi si de a se misca in lume si este acceptat asa cum este.
Ce materiale se folosesc
Nu oricine foloseste culori sau creioane in terapie face art-terapie. Ca art-terapeut este important sa stii, atat teoretic cat si din experienta personala, calitatile materialelor pe care le folosesti.
Astfel, anumite materiale sunt indicate in anumite situatii iar altele pot fi contraindicate, fie pentru anumite persoane, fie pentru anumite momente dintr-un proces terapeutic mai indelungat. In functie de materialul ales, clientul poate accesa niveluri mai superficiale, mai constiente, sau niveluri mai profunde, asa numitul aspect inconstient (sau neconstientizat inca, dupa cum spun adlerienii).
Ca si materiale generale, in art terapie se folosesc culori (acuarele, acril), creioane (colorate, negre, de grafit), carbuni (naturali, artificial, negri sau co-lorati), colaje, plastilina, lut, ba chiar si carioci, pixuri, etc.
Conteaza si materialul pe care se lucreaza, calitatea hartiei, grosimea ei precum si dimensiunile si culoarea hartiei alese de client. Toate acestea spun anumite lucruri despre psihic si deschid noi cai de explorat.
Cine participa
Experienta directa imi arata ca o plaja foarte larga de oameni vin si beneficiaza de pe urma art terapiei. De la copii de 4 ani la adolescenti si adulti, pana la seniori de peste 60 de ani.
Au venit persoane din toate straturile sociale si profesionale, de la infirmiere pana la manageri din industria media, de la elevi de liceu la persoane casnice, de la someri pana la persoane care lucreaza in cadrul multinationalelor.
Unul dintre aspectele pe care le-am sesizat ca diferit fata de alte forme de terapie este ca procentul de barbati si femei este destul de echilibrat, desi, in general, la terapie apeleaza in general femei, barbatii considerand deseori ca „nu au nevoie“.
Ce anume „trateaza“ art-terapia?
Am pus special cuvantul „trateaza“ intre ghilimele, si asta din cel putin doua motive. Unul dintre acestea este conotatia medicala, iar art-terapia nu este medicina; in plus, acest cuvant ne poate duce cu gandul la un pacient care asteapta pasiv „sa i se dea ceva“, „sa i se faca ceva“.
Iar art-terapia abordeaza diferit persoana aflata in dificultate si simptomele ei. In primul rand clientul este un partener egal, un expert in propria viata.
Din diverse motive, a uitat acest lucru iar rolul art-terapeutului este de a-l ajuta sa-si redescopere propria expertiza, propriul sunet si vibratia personala.
Am sa apelez din nou la experienta personala, chiar daca e limitata, insa e directa, nu-i din carti.
Astfel, au beneficiat de art-terapie copii ai caror parinti se separau si treceau prin perioade dificile, comportamental si emotional (agresivitate in parc, cu alti copii sau acasa, cu parintii); cupluri care doreau sa isi clarifice anumite aspecte ale vietii lor si sau care treceau printr-un proces de separare.
Persoane in cautarea unui loc de munca sau care doreau sa clarifice ce anume doresc sa faca, cu ei, cu viata lor si care profesie li s-ar potrivi mai bine.
Profesionisti care si-au schimbat locul de munca, urcand in ierarhie si avand dificultati de adaptare la noile cerinte (de la middle management la top management sau chiar membru in board-uri sau oameni care au schimbat compania).
Copii emotivi ori descurajati care aveau dificultati la scoala (invatau mai lent sau deloc la anumite materii); au mai venit barbati si femei care aveau dificultati in a relationa cu persoane de sex opus; au fost si persoane care nu treceau printr-un moment de criza ci doar doreau sa afle mai multe despre ei.
Fiecare a beneficiat, intr-un grad mai profund sau mai superficial, de beneficiile art terapiei. Sigur, paleta este mult mai larga, am redat doar tematici care mi-au venit in minte in timp de scriam acest articol.
In art-terapie nu este importanta calitatea estetica sau artistica a imaginii create, ci implicarea clientului si ilustrarea onesta a ceea ce simte acesta.
Art-terapeutul nu interpreteaza si nu evalueaza produsul, ci il exploreaza cu ajutorul clientului si il sprijina pe acesta sa-i (si sa-si) descopere sensurile ascunse.
Uneori, cateva trasaturi de creion pot spune mai mult decat un desen laborios si minutios.
Sursa:
http://www.psychologies.ro/Dezvoltare-personala/Picteaza-ca-sa-te-vindeci-2074092?p=1