Marturii

De curand am format un grup de dezvoltare de personala prin art-terapie la Safe Place, avandu-l ca trainer pe Mihai Albu. Mihai Albu este consilier adlerian si art-terapeut format in metoda Phronetik, dar despre metoda nu am sa va vorbesc eu prea mult, daca sunteti interesati de ce are specific aceasta metoda cu siguranta gasiti informatii mai bogate pe Google sau chiar contactandu-l pe Mihai Albu. Eu am sa va vorbesc despre experienta mea la cele doua sedinte de art-terapie, cate au fost pana acum. Nu am sa vorbesc despre ce am discutat acolo pentru ca una din regulie grupului este ca ceea ce se intampla in cabinet ramane acolo, am sa va vorbesc despre cum m-a atins pe mine aceasta experienta.

In primul si in primul rand cele trei ore petrecute la grup reprezinta o perioada de timp petrecuta cu tine. Desi nu ma pot plange de evenimente foarte stresante in viata mea tot imi este greu sa gasesc timpul de a sta in liniste cu gandurile si sentimentele mele. Inceperea sedintei de grup este un semnal ca a venit momentul sa imi acord o perioada de liniste si sa incerc sa-mi aprofundez cunoasterea despre mine. Am incercat de multe ori sa-mi promit ca in fiecare zi imi acord un sfert de ora de liniste, insa la un moment dat reusesc sa rup obiceiul. Eh, intalnirea saptamanala cu grupul tocmai la asta ma ajuta: practic ma obliga sa-mi acord timpul de care am nevoie pentru a pastra un sentiment de conexiune cu sinele meu.

In al doilea rand la sedintele de grup descoperi noi perspective asupra lucrurilor care te apasa si cu care iti chinui mintea probabil zilnic. Intai haideti sa povestesc un pic cum se desfasoara o sedinta. In primele cateva minute vorbim despre ultima noastra saptamana, despre ce ni s-a intamplat, cum ne-am simtit. Apoi urmeaza partea de lucru individual ori prin desen (ai diverse materiale cu care poti desena) ori prin colaj (ai la dispozitie reviste din care poti decupa). Lucrul individual poate sa fie pe o tema stabilita de art-terapeut sau nu. Dupa finalizarea lucrarilor urmeaza ca fiecare sa-si prezinte lucrarea, sa vorbeaca despre ce a vrut sa exprime. Nu conteaza talentul artistic, nu conteaza cat de bine arata lucrarea, conteaza ce ai vrut sa exprimi. Art-terapeutul ghideaza demersul de auto-cunoastere prin intrebari iar ceilalti participanti la grup pot spune opinia lor despre ceea ce vad in lucrare. Nu exista interpretari fixe de tipul daca ai desenat cu culoarea x atunci inseamna y. Individul este singurul care stie ce inseamna un anumit simbol pentru el iar prin intrebarile grupului se poate apropia de continutul proiectat in lucrare.

Personal, de ambele dati am plecat cu idei la care sa meditez in continuare si cu posibile noi cai de a aborda o problema. Intrebarile puse de cei din grup au ramas undeva in mintea mea si mi-au oferit o mai mare flexibilitate fata de problemele cu care ma confrunt.

Un alt lucru bun care mi s-a intamplat la grup a fost descoperirea a cat de mult imi place sa desenez cu mana goala, adica fara pensula. Imi place sa imi bag degetele in culori si sa desenez. Faptul ca ma murdaresc si reusesc sa fac ceva palpabil imi ofera un sentiment de implinire, probabil asemanator cu al vechilor mestesugari care isi puteau admira rodul muncii lor. In viata de zi cu zi imi este din ce in ce mai greu sa pot vedea rezultatul muncii mele, sa-l ating, sa-l miros. De multe ori rezultatul nu este fizic ci este reprezentat de un fisier pe calculator, o nota buna sau bani in cont, lucuri care nu iti ofera aceeasi placere cu cea simtita (un exemplu) de olar cand isi poate tine in brate vasul proaspat finalizat.

Despre metoda Phronetik puteti gasi un articol aici.

 

Sursa: http://innerworld.ro/psihologie/autocunoasterea-prin-art-terapie/

 

“In primul rand mi-a placut, chiar foarte mult. Apoi, este un lucru cu care am plecat de fiecare data foarte suprinsa. Faptul ca ne-ai dat solutii la care daca stai sa te gandesti mai bine sunt foarte simple si la indemana, numai ca m-am trezit intrebandu-ma de fiecare data cum de nu m-am gandit si la asta.

Cred ca ceea ce ai reusit tu sa faci e sa ma ajuti sa ma concentrez mai mult pe pasi mai marunti, pe distanta dintre ce vreau si unde vreau sa ajung, si parca asa pare si mai accesibil si mai clar ceea ce vreau de fapt.

Si am mai observat un lucru: ai un dar in a face oamenii sa priveasca (ca sa nu generalizez, aici vorbesc mai mult pentru mine si Teo, dar nu cred ca e unic) unele lucruri pentru prima data si apoi sa-si dea seama singuri, fara sa le spui tu propriu zis, ca de fapt e mai simplu si la indemna daca nu gandim atat ci mai degraba actionam si gata dupa ce ne-am dat seama ce vrem. Cel putin cu sentimentul asta am plecat eu dupa fiecare intalnire si incerc sa si aplic momentan.”

(Mihaela, participanta in echipa de mentorat, in cadrul programului de mentorat StartEvo)

“Dintotdeauna am stiu ca muzica are o putere enorma de penetrare a spiritului si ca poate scoate afara si cele mai ascunse emotii. Am lucrat mult cu muzica si lucrez in continuare cu ea fiindca simt ca atinge profund acele zone pe care, de multe ori, le preferam intunecate.

Ceea ce n-am stiut, insa, este faptul ca un “simplu” desen sau colaj poate arata atat de multe despre mine, fara ca eu sa scot nici macar un singur cuvant. Am fost profund uimita, daca nu chiar socata sa descopar cum o “simpla” alaturare de imagini sau culori, o alegere constienta pe care am facut-o la un moment dat, mi-a relevat aspecte inconstiente pe care nu le-as fi banuit. Prin intermediul propriilor “creatii” am gasit raspunsuri la framantarile mele, am gasit explicatii la atitudinile si modul meu de a actiona in anumite situatii ale vietii, am aflat ca ceea ce credeam eu despre mine este diferit de ceea ce sunt de fapt.

Am realizat ca manifestarea prin arta (muzica, desen, modelaj, dans etc) patrunde foarte adanc in fiinta noastra si are puterea de a scoate de acolo ceea ce doar cuvantul, cu siguranta ca n-ar reusi atat de clar si lesne.

Maria Mitrut,

dara_mar@yahoo.com”

 

“To Whom It May Concern :

I have had the pleasure of knowing Mr. Mihai Albu during the period November 2008- February 2009, when he was a therapist facilitator for a group of art therapy in which I have participated as a client.

Those 4 months meant a lot for me as well as for the whole group, representing a very stimulative experience, everything being based on the fact that it was catalized by Mr. Albu.

His excellent communication skills, his good listener skills, the creativity that he constantly proved during this group, the ability of stimulating people to talk and open their hearts and minds, the know-how about giving feed-back and also the openess of sharing his own experiences, sensations, feelings with us, transformed this experience in an exciting inner discovery.

As I am working in the Human Resources field, I am very glad that I had the opportunity of living this very special and helpful experience of personal development, that wouldn’t have been possible without the dedication and fully commiting of Mihai Albu.

Beyond being a professional, Mihai is an inner researcher, that’s why he can make things so authentical, and that’s why the participation to this art therapy group became an invitation to authenticity.

I left the group more confident, full of energy, able to accept my weaknesses and to see them from another point of view. That’s because the facilitator succeded to transmit the message that I CAN DO IT !

That’s why I warmly recommend Mihai ALBU as a therapist.

For any further information, please, do not hesitate to contact me at aelisabeta1@yahoo.com.

Sincerely,

Elisabeta Angelescu”

 

Safe Place: feel free to grow®

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.