Despre insomnie

Water lilies
1. Care sunt cele mai frecvente cauze ale insomniei?
In societatea moderna consider ca cele mai dese cauze sunt de natura psiho-somatica, sau, mai popular spus, datorita stress-ului. Desigur ca pot fi si afectiuni clar somatice si de aceea este necesar sa investigam si aspectele fiziologice ale insomniei, mai ales daca este cronica.

2. Ce repercursiuni aduce aceasta afectiune pe termen lung?

Lipsa de somn sau dereglarea ritmului nocturn-circadian (noapte – zi) poate avea efecte la nivelul intregii fiinte. Vorbim aici de la stari de oboseala, scaderea randamentului fizic si intelectual, stari de iritare, lipsa poftei de mancare, palpitatii, dificultati de relationare cu cei din jur, dificultati de intelegere, scaderea pana la lipsa apetitului sexual, scaderea creativitatii, etc.
3. Care sunt variantele de tratament (din punctul de vedere al specializarii Dvs.)
Dupa investigarea si corectarea unor eventuale cauze fiziologice, putem folosi mai multe instrumente. Psiho- si art terapeutic putem explora cauzele psiho-emotionale care duc la starea de insomnie. Putem realiza astfel si un managment proactiv al stress-ului prin indentificarea factorilor psihologici si emotionali care duc la insomnii. Aceasta ne ajuta apoi sa reactionam de la primele semne ale unei posibile insomnii.
La nivel energetic putem oferi Reiki capului, ficatului si suprarenalelor.
Folosind remediile florale Bach, putem contracara eventuale griji, agitatie mentala, frici, stari care pot duce la insomnie.
Mihai Albu
psiholog, psihoterapeut, art terapeut