De ce art terapie?

De ce art-terapie?

In primul rand, pentru ca noi gandim in imagini si nu in cuvinte, avem reprezentari vizuale, inclusiv pentru emotii, stari, nu doar pentru obiecte concrete.

Citind acum cuvantul „mar“, veti avea o reprezentare a marului, chiar daca acest fapt se intampla la nivel constient sau nu. In cazul cuvintelor sau notiunilor abstracte, pentru a le face inteligibile, vom folosi metafore, care, de cele mai multe ori, sunt vizuale.

O alta calitate a imaginilor este ca redau simultan mai multe informatii, in timp ce informatia oferita verbal este oarecum liniara, ne construim treptat o idee despre continutul mesajului.

In cazul persoanelor ce participa la sedinte individuale de art terapie, exprimarea sentimentelor si senzatiilor de iubire sau ura, de a fi traumatizat sau de a suferi sunt uneori dificil de pus in cuvinte.

Alte experiente sau stari sunt, pur si simplu, dincolo de cuvinte. Evenimente percepute ca traumatizante si care au survenit la o varsta la care limbajul verbal nu era structurat, in copilarie,nu au cum sa fie redate in cuvinte.

Alteori, suferinta este impinsa atat de adanc, incat a o accesa verbal este aproape imposibil sau ia foarte mult timp.

Studii recente arata ca un eveniment dificil, repetat si retrait (exclusiv) verbal, risca sa adanceasca rana emotionala a clientului.

Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor doua emisfere.

Astfel, dupa ce se stabileste verbal scopul sedintei, se trece la ilustrarea neverbala a problematicii, iar in final se integreaza prin verbalizare ceea ce s-a constientizat.

Fiecare faza poate avea durate diferite, pot fi prezente toate trei sau doar una (de obicei partea de ilustrare, de obiectivare neverbala).

Art terapia permite contactarea si apoi exersarea creativitatii prezente in fiecare dintre noi.

Contactata si exersata in cabinet, creativitatea astfel descatusata se va manifesta in toate aspectele vietii noastre, de la relatiile cu sine la relatiile cu ceilalti, din sfera profesionala in cea privata, de la gasirea unor cai alternative de a obtine si pastra o stare de bine pana la managementul stresului si ajustarea creativa in fata sarcinilor vietii.

 

Pentru sesiuni individuale sau de grup de art terapie Phronetik® va rugam sa ne contactati la 0744.236.205, Mihai Albu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.