Cum si de ce sa ne gasim propriul limbaj artistic

Cum si de ce sa ne gasim propriul limbaj artistic

– Arta este elementul central in art-terapie –

 

Art-terapia se deosebeste de alte forme de terapie care se bazeaza pe conversatie prin lucrarea artistica a clientului, lucrare care ia nastere pe parcursul sedintei terapeutice. Spatiul de relationare se largeste prin aceasta lucrare artistica, luând astfel nastere o constelatie cu trei unghiuri.

Lucram astfel cu creatia artistica si cu procesul prin care aceasta a luat nastere. Cum putem sa stim ceva despre alte moduri de exprimare artistica, daca nu ne cunoastem propria modalitate de exprimare artistica? Daca am face o comparatie cu terapia bazata pe conversatie, am putea spune ca nu ne cunoastem propria gândire.  Astfel, daca nu cunoastem acest lucru sau il cunoastem prea putin, nu putem sa purtam o discutie. Din acest motiv art-terapeutii trebuie sa lucreze la propria lor exprimare artistica. Un lucru este sigur: fiecare are modul sau personal de exprimare.

 

Cunoasterea modului de lucru artistic face posibila crearea cu totul noua a unor idei nebanuite si totodata intensificarea sentimentelor prin adâncirea proceselor creative. Experienta câstigata in lucrul cu diverse metode serveste la stimularea proceselor creative. Diferitele moduri de a privi o imagine si diversele simbolistici ale imaginilor, precum si preocuparea teoretica si practica cu arta si istoria artei, servesc ca fundament pentru lucrul art-terapeutic.

De noi depinde sa vedem din ce motiv o persoana creeaza intr-un anumit fel si nu in altul, ce fel de interventii fac posibil sau ajuta procesul de modelare si ce structura este necesara pentru ca aceste lucruri sa poata avea loc.

Edith KRAMER, o pioniera a art-terapiei este de parere ca:

„Art-terapeutul trebuie sa fie un artist si sa nu isi neglijeze arta, pentru ca sa nu uite ce inseamna de fapt arta! Arta este mai veche si mai fundamentala decât psihoterapia.  Nu exista nici o societate umana in care sa nu existe arta – dar exista numeroase, in care nu exista psihoterapie.“

   

Sunt art-terapeuta din pasiune, pentru a lucra cu arta care imi insoteste viata, si sunt artista.

Christine Lindinger

Art terapeut si profesor in cadrul A.R.T.E.

www.expresive.ro

Traducere: Anca Ianc

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.