Ce anume „trateaza“ art-terapia?
Ce anume „trateaza“ art-terapia?
Am pus special cuvantul „trateaza“ intre ghilimele, si asta din cel putin doua motive. Unul dintre acestea este conotatia medicala, iar art-terapia nu este medicina; in plus, acest cuvant ne poate duce cu gandul la un pacient care asteapta pasiv „sa i se dea ceva“, „sa i se faca ceva“.
Iar art-terapia abordeaza diferit persoana aflata in dificultate si simptomele ei. In primul rand clientul este un partener egal, un expert in propria viata. Din diverse motive, a uitat acest lucru iar rolul art-terapeutului este de a-l ajuta sa-si redescopere propria expertiza, propriul sunet si vibratia personala.
Am sa apelez din nou la experienta personala, chiar daca e limitata, insa e directa, nu-i din carti.
Astfel, au beneficiat de art-terapie copii ai caror parinti se separau si treceau prin perioade dificile, comportamental si emotional (agresivitate in parc, cu alti copii sau acasa, cu parintii); cupluri care doreau sa isi clarifice anumite aspecte ale vietii lor si sau care treceau printr-un proces de separare.
Persoane in cautarea unui loc de munca sau care doreau sa clarifice ce anume doresc sa faca, cu ei, cu viata lor si care profesie li s-ar potrivi mai bine.
Profesionisti care si-au schimbat locul de munca, urcand in ierarhie si avand dificultati de adaptare la noile cerinte (de la middle management la top management sau chiar membru in board-uri sau oameni care au schimbat compania).
Copii emotivi ori descurajati care aveau dificultati la scoala (invatau mai lent sau deloc la anumite materii); au mai venit barbati si femei care aveau dificultati in a relationa cu persoane de sex opus; au fost si persoane care nu treceau printr-un moment de criza ci doar doreau sa afle mai multe despre ei.
Fiecare a beneficiat, intr-un grad mai profund sau mai superficial, de beneficiile art terapiei. Sigur, paleta este mult mai larga, am redat doar tematici care mi-au venit in minte in timp de scriam acest articol.
In art-terapie nu este importanta calitatea estetica sau artistica a imaginii create, ci implicarea clientului si ilustrarea onesta a ceea ce simte acesta.
Art-terapeutul nu interpreteaza si nu evalueaza produsul, ci il exploreaza cu ajutorul clientului si il sprijina pe acesta sa-i (si sa-si) descopere sensurile ascunse.
Uneori, cateva trasaturi de creion pot spune mai mult decat un desen laborios si minutios.
Pentru sesiuni individuale sau de grup de art terapie Phronetik® va rugam sa ne contactati la 0744.236.205, Mihai Albu.