Art terapia: forma complementara de tratament

 

Art terapia: forma complementara de tratament

Dintre multele posibilitati de a folosi art terapia azi voi schita cateva directii privind folosirea ei ca si forma complementara de tratament. Poate fi folosita art terapia ca si tratament complementar? Si daca da, complementara la ce?

Una dintre cele mai cunoscute modalitati este folosirea art terapie ca si metoda complementara in tratamentul psihoterapeutic. Datorita faptului ca psihoterapeutii s-au confrunta cu dificultatea de a comunica cu clienti din urmatoarele categorii: copii mici,  persoane cu dizabilitati mentale si/sau deficit de dezvoltare psihica sau verbala, persoane care au trecut prin traume severe etc., acestia au fost nevoiti sa caute si sa foloseasca metode complementare sau chiar alternative terapiei prin cuvant.

Art terapia si-a dovedit eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, violentei domestice, traumelor, adictiilor, travaliului de doliu si a unor probleme psihosociale corelate unor probleme medicale (persoane seropozitive, handicap locomotor, in recuperarea dupa accidente diverse etc.).

Practicarea art terapiei s-a extins dincolo de limitele cabinetelor private si a centrelor de ingrijire, acum art terapeutii desfasurandu-si activitatea intr-o gama variate de structuri, de la centre de wellness la scoli, de la centre de ingrijiri paleative la programe de stress management si pain management

Ca si alternativa la comunicarea verbala, sunt folosite medii vizuale: desen, pictura, colaje, film, poze; medii tactile: lut, plastilina, pate a sel, sculptura; modalitati kinestezice: miscare, dans, lucrul cu corpul sau un mixaj dintre cele enumerate. Aceste forme alternative de exprimare ofera oportunitati pentru crestere si transformare, ce pot fi folosite de sine statator sau complementar terapiei verbale.

Dintre scopurile art terapiei enumar: redobandirea si intrarirea stimei de sine, prevenirea si reducerea stresului, dezvoltare personala, rezolvarea conflictelor, imbunatatirea capacitati de comunicare si de colaborare, re-contactarea si dezvoltarea creativitatii etc.

Pana la urma, fundatia art terapiei o constituie utilizarea mijloacelor artistice de exprimare si a procesului creativ pentru a facilita vindecarea si starea de bine a celor ce cauta armonia psihoemotionala si psihosomatica.

Mihai Albu

Safe Place: feel free to grow!®

www.safe-place.ro

www.expresive.ro

2 thoughts on “Art terapia: forma complementara de tratament

 1. Ma bucur sa vad ca ceea ce in sufletul meu stiam ca se poate, chiar se poate! Am descoperit singura fara a avea pe nimeni ca indrumator cum sa trec peste trauma psihica generata de o boala dura, CANCER, simplu: cautand o evadare a constientului in subconstient, acolo unde Boala nu exista, exista doar eul meu si era singur. L-am luat de acolo din singuratatea lui si l-am trimis in concediu intr-o lume a hartiei unde orice imi trecea prin minte prindea viata. O floare un animal… Incet incet relaxarea a venit si in constient, a inceput sa colaboreze cu subconstientul si s-a nascut o forma de art-terapie cum aveam sa descopar mai tarziu. am numit-o Florigami deoarece fac flori din origami si numele meu e florina.
  Am ajuns in 13 luni de cand am descoperit ca se poate, sa fac lucruri pe care sanatoasa daca eram, nu as fi ajuns in veci sa le fac! Ideea principala, de baza este relaxarea, ruperea de constient si explorarea subconstientului pentru a descoperi ceea ce ne defineste defapt. parerea mea, daca gresesc sa ma corectati.

  • Buna dimineata

   Si eu ma bucur sa aflu cele scrise si va doresc de bine!

   Daca este posibila o colaborare, cu draga inima ne alaturam.

   zi buna,
   Mihai Albu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.